Objavljeno dana Ostavite komentar

Da li Vas Vaš štampač špijunira. I kako.

Da li Vas Vaš štampač špijunira. I kako.

Otkad je čovek razvio sposobnost crtanja i pisanja bilo je moguće otkriti detalje o autoru i nastanku crteža ili dokumenta. Na taj način smo saznali mnoge stvari o nastanku i razvoju ljudske vrste.

Ovo je posebno uočljivo kod umetničkih i književnosti ali čak i kod stručnih radova. Prepoznatljivi stilovi crtanja i pisanja otkrivaju autora i detalje o autoru, zajednici, načinu života i društvenoj organizaciji. Autori imaju svoj jedinstveni stil koji je svojstven samo njima.

Na isti način kao i ljudi, i mašine za štampanje odnosno moderni štampači imaju svoj rukopis. Posebno je zanimljiv način kako je 2017. godine uhapšena službenica firme koja je radila za Američku službu za nacionalnu bezbednost. Odštampala je poverljive informacije koje je poslala novinarima. Dokument je u originalu objavljen. Analizom dokumenta pronađen je štampač na kome je odštampan a samim tim i osoba koja je to uradila.

Kako su otkrili na kom štampaču je odštampan dokument

Prosto i logično. Radilo se o jednom od modela kolor štampača koji na svakoj odštampanoj strani ostavljaju informacije o vremenu, lokaciji i samom štampaču. Skeniranjem dokumenta i očitavanjem tih podataka pronašli su koji štampač je odštampao strane.

Naime, radi se o sitnim tačkama koje štampa direktno laser i nije ih moguće “isključiti”. Očitavanje tačaka radi se pod jakom svetlošću uz uvećanje.

Nakon što su otkrili koji je štampač u pitanju, proverili su gde je baš taj štampač postavljen u agenciji i otkrili osobu koja radi na njemu.

Naravno, ovo nije usamljen slučaj ali je jedan od prvih gde je potpuno jasno i javno kako je ova tehnologija upotrebljena za otkrivanje osobe. Tačan opis možete nači na strani Errata Security.

Zašto je to bilo nekome potrebno 

Mogućnost prepoznavanja autora korišćena je oduvek u diplomatiji, tajnim prepiskama, prenošenju važnih informacija i tajni. Stil i način pisanja takođe je korišćen da promeni smisao samih reči ili znakova. 

Neverovatno je veliki spisak domišljetih metoda sakrivajna poruka: nevidljivo mastilo, ostavljanje udubljenja u podlozi, obeležavanje papira, posebna boja, zakrivljenja i sl. Puno materijala za kriminologe, teoretičare zavera, kriptografe, istoričare i druge naučnike.

Zvanična objašnjenja zašto je vlada zahtevala da pojedini modeli štampača obeležavaju svaku stranu je takođe logična. Da bi se sprečile zloupotrebe kvalitetnih štampača koji mogu da odštampaju skoro identične kopije originalnih dokumenata i novčanica.

Proizvođači štampača verovatno nisu ni imali drugu mogučnost osim da bez obaveštavanja korisnika proizvode ovakve štampače ili da ih na neki način ograniče.

Slična je situacija i sa skenerima koji su ograničeni da ne mogu da skeniraju određene tipove dokumenata. O tome ćemo pisati u sledećem tekstu.

Da li Vaš štampač ima mogućnost praćenja

Za početak, to što su tačke u boji govori da je takva vrsta identifikacija štampača moguća samo kod kolornih štampača. Kod monohromatskih štampača nije pronađena takva karakteristika.

Ukoliko imate kolor laserski štampač novije generacije, verovatno je da može biti praćen svaki odštampani dokument. Ovo se odnosi na štampačnje kako originalnim tako i zamenskim (kompatibilnim) tonerima za laserske štampače.

Dva istraživača, Timo Richter i Stephan Escher testirali su 141 štampač različitih proizvođača. Evo rezultata koje su objavili su svom radu:

masking tracking dots on printed documents
https://www.helpnetsecurity.com/2018/06/27/app-masks-printers-tracking-dots/

Takođe, napomenuli su da skenirani dokumenti koje razmenjujemo na internetu mogu biti iskorišćeni u istu svrhu. Više na tu temu možete pročitati na blogu helpnetsecurity.com.
HP Color Laserjet 3700 schutz g

Programi koji očitavaju i maskiraju skrivenu štampu

U poslednje vreme pojavili su se uslužni programi koji obećavaju tako nešto bez garancije. Jedna od takvih aplikacija javno je dostupna na adresi https://github.com/dfd-tud/deda . Objavila su je upravo dva gore pomenuta naučnika.

MIC – Machine Identification Code

MIC – mašinski identifikacioni kod (MIC) je sredinom osamdesetih napravio Xerox. Ministarstva finansija i vlade širom sveta pretpostavile su da bi štampači u boji mogli da se koriste za kopiranje novca. 

Od tada, svaki štampač koji ima mogućnost visoko kvalitetne kolor štampe mora koristiti MIC. U pitanju je serija žutih tačaka koje se ponavljaju. Vide se kao male crne mrlje kada se gledaju pod ultraljubičastim svetlom, ali su nevidljive golim okom.

Ova tehnologija je i patentirana, pa samim tim i zvanična i javna.

I pored toga što je javnost upoznata već dugo, nema mnogo debata. Na kraju krajeva, svesni smo da je većina naših akcija praćena na neki način. Novi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji je usvojen i u Srbiji ne obrađuje konkretno ovaj slučaj. On se bazira na sličnom koji je već počeo da se primenjuje u EU, čuvenom GDPR i u suštini zabranjuje bilo kakvo profilisanje koje može jasno identifikovati pojedinca.

Sa druge strane, državna bezbednost i tajne moraju biti čuvane i teško je da će ova ili bilo koja druga metoda pronalaženja porekla dokumenta biti isključena iz upotrebe. Ikada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *